U Radničkom iz "drugog pokušaja"

Pre četiri godine u zvezdama mu nije bilo zapisano da pojača Radnički, ali su ga putevi ipak doveli u Niš. Dolaskom na Čair ove zime Bojan Zogović proživljava drugu mladost, a kako kaže, uživa u svakom trenutku.

U razgovoru za zvanični sajt kluba otkriva nam čime bi se bavio da nije fudbaler, koji napadač mu je zadavao najviše glavobolja, ali i još mnogo toga. Upoznajte Bojana Zogovića, jednog od čuvara mreže Radničkog iz Niša.

Trebalo je još 2013. godine da dođem u Radnički. Tada sam bio na probi u Nišu, ali sam otišao nakon desetak dana, jer nisam uspeo da raskinem ugovor sa drugom ekipom. Ipak, sada me je put opet naveo u Niš i mislim da sam došao u pravom trenutku – kaže iskusni golman koji je u februaru napunio 28 godina.

Niškoj javnosti manje je poznat podatak da je bio „klasić“ u reprezentativnim selekcijama sa Darkom Bulatovićem, fudbalerom koji je sa velikim uspehom čuvao levi bedem čairske tvrđave.

Često se čujem sa Darkom, poznajem i njegovu suprugu Ivonu, informisao sam se kod njega pre dolaska u Niš, ali imam i dosta prijatelja ovde, znao sam tačno gde dolazim. U međuvremenu je došla i nova uprava, za sada su uslovi ovde fenomenalni - kaže Zogović.

Podatak za ponos jeste i to da je Radnički u prethodnim sezonama iskusno znao da „ubode“ pravog golmana, plejadu vrhunskih čuvara mreže predvode Borjan i Jovanović.

Godinama unazad Niš ima zaista dobre golmane. Kada sam bio na probi, tu je bio i Kesić, koji je po meni izvanredno branio. O golmanima u Radničkom možemo pričati do sutra, a podatak ko je sve pre mene čuvao mrežu niškog kluba budi u meni motivaciju da i sam dam svoj maksimum – kaže crnogorski internacionalac.

Postoji li rivalstvo sa Vladimirom Bajićem, koji je do skoro bio prvi golman niškog tima.

Istakao sam jednom prilikom da u određenim klubovima prijateljstvo među golmanima nije na zavidnom nivou. No, ovde je atmosfera odlična! Sa Bajićem se dugo znam, nastupali smo u istim klubovima, zaista ga cenim i kao golmana i čoveka. Tu su i mlade snage Milorad Kojić i Nikola Krstić, koji takođe stvaraju dobru atmosferu i zdravu konkurenciju. A među stative će onaj za koga trener proceni da je u datom trenutku najspremniji…

Očekuješ li da dobrim igrama na Čairu zavrediš i dres reprezentacije Crne Gore?

Iskreno, nadam se tome. Prošao sam sve selekcije do mlade reprezentacije. Sada sam u klubu koji ima ambiciju da igra u Evropi, verujem u sebe i da ću dobro odraditi posao koji je preda mnom i nadam se da ću se preporučiti selektoru – nije Zogović lažno skroman.

U prvom meču pred domaćom publikom, protivnik je bio Partizan. No, uprkos porazu, niko nije ostao ravnodušan prema tvojim odbranama.

Imali smo peh da se lopta kod prvog gola, na nesreću svih nas, odbije u gol. Da smo uspeli da odigramo nerešeno, bio bi to lep uspeh, jer rival je zaista bio odličan. No, taj meč smo već arhivirali i okrenuli se Vojvodini.

Zogović je, podsetimo, do sada branio u Crnoj Gori za Berane i Crvenu stijenu. Potom se „preselio“ u Srbiju gde je bio član Radničkog iz Sombora i Banat iz Zrenjanina. Potom je otišao u Hrvatsku, bio je golman najpre u Marsoniji iz Slavonskog Broda, a potom i u Rijeci. Na posletku, opet se vratio u Srbiju. Bio je čuvar mreže Timoka iz Zaječara, potom Metalca iz Gornjeg Milanovca, a u Niš je došao iz Novog Pazara.

Potičem iz Mojkovca, malog mesta u Crnoj Gori, tu sam odrastao i počeo da se bavim fudbalom. Lepo mi je bilo u svakom klubu u kome sam igrao.

Nama je, iz ovog „CiVija“ najzanimljivije to da si branio u Rijeci, koja preti da prekine dominaciju Dinama u Hrvatskoj.

Relativno mlad sam otišao u Hrvatsku, jer kažu da je golman „mlad“ sve do 29. godine. Imao sam zaista odlične uslove za rad, vrhunske stručnjake, tamo su odlični uslovi za život, grad maksimalno podržava svoj klub… Ima sličnosti sa Radničkim, jer je i Niš pravi fudbalski grad i baš sam zadovoljan što sam dobio priliku da ovde nastavim karijeru.

Ugovor sa Radničkim ističe juna, kakvi su planovi nakon toga?

Došao sam tek pre dva meseca, ne mogu dugoročno da planiram. Želim da se pokažem u pravom svetlu i mislim da sam na dobrom putu. Imam ugovor do kraja sezone, uz opciju da ostanem u Nišu i nakon toga. Iskreno, ne bih imao ništa protiv da se to i desi.

Može li Radnički do Evrope?

Mislim da može. Pozitivac sam po prirodi, imamo dosta dobrih igrača, verujem da možemo da ostvarimo taj cilj.

Koji ti je protivnik bio najveća glavobolja u karijeri?

Najviše golova mi je dao Srđan Vujaklija. Još dok smo bili mlađi, u nižim ligama, to je igrač koji mi je zadavao najviše problema.

Naravno, već je upoznao grad i kaže da mu se mnogo sviđa…

 Tvrđava je, po meni, najveća atrakcija u gradu, a volim da uz kaficu pročitam novine u Kazandžijskom sokačetu. To su moja omiljena mesta u Nišu.

Čime bi se bavio da nisi fudbaler?

Bio bih profesor istorije. To je nešto što mi je oduvek išlo od ruke i privlačilo pažnju. Često i dan danas gledam istorijske filmove i dokumentarce. To je nešto što mi je uvek bilo fascinantno, jer je istorija učiteljica života, kažu da istoriju pišu pobednici.

Možda Zogović nije postao profesor, ali nadamo se da će zajedno sa našim klubom ispisati stranice neke nove, uspešne istorije.

 

BIOGRAFIJA:

Ime i prezime: Bojan Zogović
Datum rođenja: 16. 02. 1989.
Mesto: Mojkovac, Crna Gora
Visina: 189
Pozicija: golman
Karijera: Berane, Crvena Stijena, Radnički Sombor, Banat Zrenjanin, Marsonia 1909, Rijeka, Timok, Metalac Gornji Milanovac, Novi Pazar, Radnički Niš.

 

Izvor sajt kluba

Tagovi: