Tončev: Strani trener i mladi fudbaleri - dobitna kombinacija

Samo strani stručnjak garantuje gol više. Razbili smo tvrdu struju okupljenu oko starijih igrača, mladi će dobiti prostor za punu afirmaciju i bićemo jači nego prethodne godine. Uveli smo red u omladinsku školu - poručio čelnik Radničkog.

Prvi čovek Radničkog Ivica Tončev u ekskluzivnom razgovoru za "Narodne Novine" dotakao se mnogih aktuelnih tema vezanih za klub sa Čair. 

Nakon dve i po godine uspešnog rada Milana Rastavca u klubu, u zajedničkom razgovoru odlučili smo da je vreme da svako ode na svoju stranu. On je potražio izazov u inostranstvu, a mi smo procenili da sa njim ne bismo mogli da ostvarimo više od onoga što je već postignuto. Kada sam zimus stigao u Radnički želeo sam da on igra brz, moderan i ofanzivan fudbal na gol više, pa sam u konsultaciji sa saradnicima došao do zaključka da nam to može doneti stranac. Strani stručnjak na klupi srpskog tima nije uobičajena pojava, ali mi smo svesno ušli u ovaj poduhvat, uvereni da će se on pokazati kao uspešan. Po samom ponašanju fudbalera, na terenu i van njega, vide se veliki pomaci. Treninzi su dosta jači, a igrači su dosta disciplinovaniji, režim Pakulta je strog i mislim da je to pravi put za našu ekipu, što se najbolje videlo na pripremnim mečevima - istakao je Tončev.

Što se tiče sastava za sledeću sezonu, Tončev je naglasio da se Radnički svesno rastao sa pojedinim iskusnim fudbalera, jer je cilj da se stvori mlada i talentovana ekipa. Novajlije su za sada Brać, Živković i Andrič, kao i nekadašnji igrači Partizana Aksentijević i Golubović, a lista pojačanja se neće tu završiti.

Radnički je dugi niz godina imao tvrdu struju okupljenu oko starijih igrača. Oko njih su se skupljali i ovi mlađi, bili u njihovoj senci, nisu mogli da se istaknu, pa smo odlučili da prekinemo sa tom praksom, jer klub sa takvim ustrojstvom nije mogao da napreduje. Igračima koji imaju više od 30 godina nisu produženi ugovori, nekima je čisto iz poštovanja za ono što su do sada dali Radničkom ponuđeno da ostanu u klubu pod drugačijim uslovima, po kojima će im zarada zavisiti od broja odigranim utakmica, ali oni to nisu prihvatili. Ja sam čvrsto rešen da prekinem sa tom praksom zarađivanja na neradu koja se odomaćila u Srbiji, i to u Radničkom neće više biti moguće. Znam da sam ovim potezom doprineo da ima mnogo nezadovoljnih navijača, pošto su mnogi od igrača koji su otišli rođene Nišlije, ali u ovom poslu nema mesta za emocije i svima će u narednom periodu biti jasno da je ovo dobro za klub. Naš najstariji fudbaler u prvoj postavi imaće 27 godina i to je ono sto će nam omogućiti u budućnosti da pravimo transfere koji će klub podići na noge. Ja nisam pobornik teze da iskusni fudbaleri pojačavaju kvalitet, to je velika zabluda srpskog fudbala, jer mislim da samo mladi fudbaleri obećavaju prosperitet. Sačuvali smo okosnicu, imamo jaku konkurenciju na svim pozicijama u timu i smatram da je Radnički za 50 posto jači nego prošle sezone. U narednih šest meseci napravićemo jaku bazu i nećemo imati potrebe da u prelaznim rokovima dovodimo pola tima. Novajlije su se dobro pokazale, s tim što ćemo se najverovatnije rastati sa golmanom Andričem, kako bi treći čuvar mreže bio neko iz naše škole. Dovešćemo još trojicu pojačanja,  ali ne bih o imenima s obzirom da su pregovori u toku - kazao je Tončev i najavio sa kakvim će ambicijama Radnički ući u narednu sezonu - Radnički uvek mora da puca na visoko. Kakva bi smo mi uprava bili kada bismo izjavili da nam je cilj da na kraju prvenstva budemo na petom mestu. Radnički je ekipa koja mora uvek imati ambicije da bude prva, a da li je to realno ili ne pokazaće teren. Poenta je da nikom više ne padne na pamet da kaže kako je peto ili šesto mesto uspeh - jasan je Tončev.

Najveći problem kluba je teška finansijska situacija:

Mi se od prvog dana borimo da klub bude finansijski stabilan i moram da kažem da Radnički nije izgubio nijedan spor od kako ga je preuzela nova uprava. Skinuli smo preko 150 miliona dinara duga i nastavićemo da radimo kako bi situacija bila još bolja - naglasio je Tončev i osvrnuo se na reorganizaciju u omladinskoj školi - U omladinskoj školi smo promenili stanje. Čitao sam po raznim medijima tekstove kako mi ne želimo da ulažemo u školu,  da ne želimo da radimo sa decom, a to jednostavno nije tačno. Mi smo u toj omladinskoj školi naišli na velike nepravilnosti i rešili da okrenemo list. Pojedini ljudi su tamo radili 35 meseci bez plate i to prosto nije normalno. Oni sada hoće da tuže klub, a zaboravljaju činjenicu da deca plaćaju članarinu i da mi od kada smo preuzeli Radnički nismo pronašli nijedan papir koji dokazuje da je članarina ušla u omladinsku školu. Mi smo sada u apsurdnoj situaciji, jer neko želi da im platimo nešto što su roditelji dece platili, a novac nije prošao kroz papire kluba. Mi smo munjevito reagovali i doveli nove trenere u školu,  koja će biti baza novog Radničkog. Na prozivci omladinaca i kadeta bilo je nikad više fudbalera iz Istočne Srbije koji žele da dođu kod nas i to je ono što raduje. Škola mora da bude bez interesa, bez kombinacija, kroz koju će se do prvog tima probijati samo najtalentovanija deca. Borićemo se svim silama i obećavam da ćemo u dogledno vreme na Čairu stvoriti najorganizovaniji klub u Srbiji, koji neće imati nijedan jedini dug - završio je Tončev.

 

Izvor Narodne Novine 

Tagovi: