Probijena tišina: Sportski direktor otvoreno o svemu!

Sportski direktor kluba Marko Jovanović otkriva imena pojačanja, otvoreno o slučaju "Omladinska škola" i daljim planovima u vezi nje, gde je zapelo oko Nikole "Totija" Mitrovića i Miloša Živkovića, o ambicijama u novoj sezoni i radu novog trenera. 

Uvukao se nemir i veliko nezadovoljstvo među navijačima Radničkog. Razlozi su brojni. Neispunjena obećanja novog rukovodstva u vezi izlaska u Evropu, zid ćutanja u klubu oko poslate žalbe u UEFA, gromoglasno najavljivana pojačanja, raspuštena PR služba, slučaj "Omladinska škola" i kao kap koja preti da prelije već prepunu čašu žuči je sinoćni tekst o mogućem odlasku sa Čaira mladog "Totija".

Prvi koji je rešio da progovori je sportski direktor kluba Marko Jovanović.

Ne želimo da pravimo telenovelu oko Nikole Mitrovića, niti da se prepucavamo preko medija. "Toti" je zlatan momak i naše dete, ali neke stvari ne treba prećutati. Dva dana pre priprema, momak se pojavio u klub kada mu je i ponuđen novi ugovor. Nikola me je iznenadio željom da ide iz Radničkog i kako mi je rekao "da se pomeri konačno iz Niša" i dodao da ne može više ovde. Podsetio sam ga na trening kompezaciju i da ona nije mala, na šta mi je odgovorio da će oprostiti dugovanja samo da ode. Pokušao sam da ga odgovorim, međutim "Toti" je insistirao da napusti klub, i ako smatram da je to pogrešna odluka i da treba da ostane. Na kraju krajeva, on je deo ove porodice i vrata Radničkog će mu uvek biti otvorena - iskreno i sa žaljenjem komentariše Jovanović situaciju oko odlaska Nikole Mitrovića i dodaje - Samo da dodam razlog zašto nije sa nama na pripremama. Ima problem sa leđima, nije trenirao, tako da momak nije bio fit da pođe na pripreme - stavlja tačku na ovu temu sportski direktor.

Prelazimo odmah na goreće pitanje u vezi pojačanja koje izaziva i najviše brige među navijačima kluba.

Slobodno napišite da pregovaramo sa 10 kvalitetnih igrača i da ćemo napraviti dobar tim. Meraklije treba da razumeju da je leti teže dovesti kvalitetnog igrača, nego zimi jer svi traže uhlebljenje u inostranstvu. Radnički može dovesti odmah par solidnih igrača, ali mi hocemo pojačanja, dakle momke koji će podići nivo. Evo da obavestim naše navijače da nam pristupaju golman Živković i najverovatnije špic Slaviša Stojanović koji nam dolazi iz Izraelskog Hapoela, a na pragu smo i dovođenja nekadašnjeg beka Partizana, Vojvodine, Muskrona i mlade reprezentacije Aksentijevića. Njegovim dolaskom bi se Raul konačno vratio na njegovu poziciju štopera. Lomimo i Jankovića, nekadašnjeg igrača Čukaričkog i da ne otkrivam dalje - kaže Jovanović.

Ima li pomaka u vezi ostanka Miloša Živkovića?

Žiletu sam ponudio fer uslove i nadam se da će ih prihvatiti. On je stub Čaira, i verujem da ako ne ode u inostranstvo, da ćemo ga i dalje viđati u dresu sa našim grbom - optimističan je Jovanović.

Dolazimo i do gorućeg pitanja i afere koja se digla oko omladinske škole. Sa jedne strane pljušte optužbe da je stavljena u zapećak, a sa druge strane navijači koji duže prate zbivanja oko kluba i u njemu znaju šta se sve tamo radilo i da je škola bila "paralelna država". Kako saznajemo, spremaju se krivične?

Ja mogu da vam pričam o sportskom delu, i odmah ću biti jasan -  niko neće dozvoliti da se škola se ugasi, niti Radnički diže ruke od naše dece! Napraviće se ozbiljan sistem i reorganizacija i čim se vratimo sa priprema bacamo se na posao. Dovešće se stručno lice koje će odmah održati intervjue sa trenerima i pokušaćemo da unapredimo školu po svim segmentima. Dovešćemo željene trenere koji će biti plaćeni i raditi nesmetano. Treneri omladinaca i kadeta moraće da imaju minimum A licencu, a treneri nižih kategorija minimun B licencu - odlučan je sportski direktor i dodaje frapantan podatak - Da li znate koliko trenera iz omladinskih selekcija je imalo želju da prati rad i treninge Milana Rastvaca, da pokupe znanje od njega, da uz njega nauče više? Nula! Pazite, imali ste u svojoj avliji najperspektivnijeg trenera u zemlji i niko se nije pojavljivao na treninzima prvog tima. To vam govori nešto, zar ne? Pooboljšaće se tehnički elementi, da nam se ne dešava više da dođe mali Stevanović štoper i da mu fale neki osnovni elementi u tehnici, i onda trener u prvom timu mora da radi na osnovnim stvarima. Da je to prošao u mlađim kategorijama, sad bi, tvrdim, on mogao da igra odmah. Pred njim je u svakom slučaju velika perspektiva, ali prelazi put koji je odavno trebalo da se pređe. Ovakve stvari smo rešili da isečemo i iskorenimo. Želimo da vratimo stari sjaj omladinskoj školi, da li ćemo uspeti ne znam, ali želja i plan je tu - otkriva sportski direktor.

Navijače interesuju ciljevi i dometi u novoj sezoni.

O njima ćemo govoriti onog trenutka kada završimo prelazni rok - jasan je Jovanović.

Prelazimo na temu novog trenera. Kako ste zadovoljni njegovim dosadašnjim radom?

Definitivno je ubacio nešto novo kod nas, i to najviše ono po čemu su Nemci poznati, a to je disciplina i fizička sprema. Ubija ih - smeška se Jovanović i dodaje - Ima da trče kao na motoru. I meni teško što ih gledam kako ih trener kasapi na ovim pripremama. Trebaće vreme da naviknu svi na ovaj sistem, ali ako hoće ozbiljan nivo u karijeri onda moraju da istrpe i daju sve od sebe - završava sportski direktor.

 

 

Tagovi: