Poslednji samuraji: Prelepe slike u koloru japanskih ratnika i njihovih pratilja

Predstavljamo vam retko sačuvane i veoma dragocene fotografije ponosnih japanskih ratnika-čuvenih samuraja i njihovih gejši.

Kada je fotograf Felis Bito stigao u Japan 1863. godine, zatekao je zemlju u sred građanskog rata. Posle provedenih 200 godina u izolaciji, Japan je bio primoran od strane Amerikaca da otvori svoju trgovinu sa zapadom. Zemlja je bila podeljena između Tokugava Šogunata smeštenog u Eduu i Carskog Suda smeštenog u Kjotu. Sledećih deset godina, u periodu poznat pod imenom Bakumacu, Carski red je polako preuzimao kontrolu nad podeljenom zemljom. Ključni momenat se desio kada su samuraji Čošu i Satsuma provincije pobedile snage Šogunata 1867. godine što je dovelo do obnove carstva pod vlašću Cara Meidži.

Samuraji Satsuma klana

Felis Bito je bio Anglo-Italijan rođen u Veneciji 1832. godine i bio je vodeći fotograf toga doba, a proslavio se dokumentujući mnoge ratove Britanskog Carstva vođene na Krimu, Indiji, Kini. Godine 1862, prodaje svoje fotografije i ulaže u Londonsku Berzu gde gubi sav novac, pa se odlučuje da napusti zemlju i odlazi u Japan u potrazi za novom avanturom. Po dolasku u Jokohamu započinje biznis sa engleskim slikarom Čarlsom Virgmanom koji je crtao skice i gravire na osnovu Bitovih fotografija. Putovanja Japanom su u to doba bila veoma opasna, pošto su samuraji Šogunata ubijali strance, tako je u Eduu Američko poslanstvo spaljeno sa zemljom, a osoblje poubijano.

Jednom prilikom fotograf je za dlaku izbegao smrt, pošto je u zadnjem trenutku otkazao Kamakuru turu u pratnji dva oficira Carstva koji su naletela na dva samuraja lutalica(tkz. Ronini) i ostali bez glava. Ipak, kroz svoje kontakte sa vojskom uspeo je da obiđe mnoge zabačene delove Japana i ovekoveči poslednje godine feudalnog Japana.

Među njegovim prvim fotografijama su potreti Satsuma samuraja koji su mu rado pozirali. Na jednom grupnom potretu četiri samuraja simbolično pokazuju njihovu snagu i ambicije tako što jedan od njih drži crvenu knjigu Engleske literature, a drugi drži izvučeni mač naglašavajući njihovo znanje Zapadne kulturene i njihove snage bazirane na Japanskoj tradiciji.

Kako su kasnije putovanja bila ograničena zbog građanskog rata, fotograf je otvorio studio u Jokohami i fotografisao mnoge samurajske ratnike i njihove pratilje.

Uživajte u slikama.