Pakult: Konstantno su me saplitali, razočaran sam

Sedam utakmica, četiri pobede, dva remija i poraz na gostovanju kod Crvene zvezde. Ipak, u Nišu nisu bili zadovoljni radom Petera Pakulta na Čairu, pa je juče dogovren sporazumni raskid saradnje sa austrijskim strategom.

Ništa čudno u srpskom fudbalu. Barem ne nama naviklim na sva ta silna previranja. Austrijancima je pak malo teže da razumeju o čemu se tu radi.

Posebno imajući u vidu da se srpska reprezentacija danas u Dablinu bori za odlazak na Svetsko prvenstvo, dok je selekcija Austrije već prežaljena.
"Postaje još bolnije kad shvatite kako funkcioniše fudbal u Srbiji", počinje se u tekstu austrijskog Kronen Cajtunga.

Pakult je poslužio kao odličan sagovornik govoreći o svojim iskustvima iz Niša. Priseća se na početku razgovora kako je po njega u Beč došao Ivica Tončev. Baš on je želeo promenu na Čairu. Drugačiji mentalitet. Bliži onom germanskom. Pakult je bio zainteresovan. Radnički nije klub bez tradicije. Igrao je i polufinale UEFA kupa. Ali...

U Srbiji je vreme stalo - odgovara 57-godišnji strateg.

Pojašnjenje molimo? Pakult svedoči da obećanja nisu bila ispunjavana, žali se na to što u Srbiji retko koji klub ima trening centar, već se trenira na stadionima. Sistem za navodnjavanje terena? Zaboravite. Baštensko crevo će poslužiti.

Ovde se sve radi na starinski način - vrti glavom Pakult.

Dalje, video analiza

Nemojte ni da počinjemo o tome.

Ishrana?

Zaboravite i to. Na doručku igrači piju jogurt, jedu beli hleb, završe za pet minuta i rastrče se. Znao sam da ne funkcioniše sve isto kao i u Austriji, ali ovo... - bez reči je austrijski strateg.

Posebno upečatljiva uspomena veče pred jednu utakmicu. Sudeći po opisu koji je dao, spavalo se u višekrevetnim sobama na temperaturi od 50 stepeni Celzijusa. Komarci svuda po sobama. Sudeći po tom opisu, spavalo se u nekakvom motelu. Na glavnom putu je.

U jednom trenutku sam pomislio da će kamion da nam uleti u sobu - kaže Pakult.

Trener iz jedne od najsređenijih zemalja na svetu i srpski fudbal? Teško da je moglo da potraje. Sporazumni raskid ugovora je dogovoren bez pravog obrazloženja, mada Kronen Cajtung navodi da je Pakult odbio da mu se drugi mešaju u izbor igrača na terenu.

Konstantno su me saplitali. Ali tim je radio, igrači su bii uz mene... Na kraju, razočaran sam. Ali morate da shvatite jedno - tamo su samo Crvena zvezda i Partizan profesionalni klubovi i stoga nedodirljivi -- kaže Pakult.

 

Izvor Mocartsport

Tagovi: