Niš svetski centar fudbala

Nisam neki naročiti poznavalac fudbala, na utakmice sam nekada išao, s vremena na vreme pratio ono što se događa u svetu ovog sporta. Da postoji nešto čudno kada je niški fudbal u pitanju, primetio sam radeći scenario za film Radnički je ljubav Niša.

Tom prilikom pala mi je u oči jedna frapantna činjenica koja nekako nije previše bila u javnosti pa nije bila ni podvučena kao začuđujuća istina. Jedina dva fudbalera čiji se otisci stopala u znak poštovanja nalaze negde u inostranstvu igrala su u FK Radnički. Ujedno, oni su nosioci najviših odlikovanja predviđenih za strane državljane zemalja u kojima su igrali fudbal.

Dragan Stojković Piksi je pored blistave karijere u Japanu ostavio jedan bulevar koji nosi njegovo ime, vozilo marke Toyota po njemu nazvano “Pixis“ dok je njegov nadimak ponela i jedna tribina stadiona u Nagoji. Možda ne treba reći da je počasni građanin Nagoje. Božanstvo? Van svake sumnje. Bista u prirodnoj veličini samo je podvukla sve navedene činjenice.

Dejan Petković Rambo je treći Evropljanin čiji se otisci stopala nalaze na legendarnoj Marakani, pored Pelea, Zika i ostalih majstora fudbalske veštine. Počasni je građanin Rio de Žaneira, jedan od najpoštovanijih Evropljana ikada u Brazilu.

I sad, kada čovek pogleda te dve karijere – jednog kome nisu dali da obori rekord po broju nastupa u nacionalnom dresu i drugom koji nije želeo da plaća nastupe u tom istom nacionalnom timu – nije mu potrebno mnogo da shvati da u životu treba verovati sebi i onome zbog čega nešto radiš. Mnogih stvari više nema ali nekako je ono vredno opstalo u svetu koji je znao da to prepozna i nagradi.

Dejan Petković i Jakšić na pripremama Radničkog.

A sve je krenulo iz Niša.

Ovde namerno ne pišem o dva golmana FK Radnički koja su nastupila za reprezentaciju sveta – Knežević i Pantelić su onim što su činili između stativa ostavili dubok trag za sobom.

I sve to krenulo iz Niša…

 

Nebojša Ozimić - https://nebojsaozimic.wordpress.com