Mesto gde se završava Kineski zid

Veliki Kineski zid je jedno od najneverovatnijih dela arhitekture i najambiciozniji projekat ikad započet u ljudskoj istoriji. Decenijama već svet oduševljavaju fotografije ove veličanstvene i stare građevine, ali je malo poznato kako čuveni Kineski zid izgleda na mestu gde je spuštena poslednja cigla.

Veliki Kineski zid je jedno od najneverovatnijih dela arhitekture i najambiciozniji projekat ikad započet u ljudskoj istoriji. Izgradnja ove zapanjujuće odbrambene strukture, podignute da odbije sve invazije i sačuva Kinesko carstvo, započinje pre više od dve hiljade godina u VII veku pre nove ere. Naročito je čuven zid izgrađen između 220–206 pre nove ere od strane prvog Kineskog cara - Qin Shi Huang. Malo je od tog zida ostalo danas. Od tada, Kineski zid je obnavljan, utvrđivan i ponovo podizan. Izgradnja je nastavljena sve do Ming dinastije(1368–1644), Kada Veliki Kineski zid postaje najduža vojna građevina na svetu.

Čitajte još:

 

Jedno od najinteresantnijih mesta za turiste je gde Kineski zid susreće Bohajsko more, oko 300 km istočno od Pekinga kod prolaza Šanhai i tu Zid počinje( ili se završava u zavisnosti kako gledate) i odatle se proteže u dužini od 8,850 km prema zapadu i unutrašnjoj Mongoliji.

Ovaj deo zida je poznat kao Stara zmajeva glava i liči na dugačkog zmaja koji pije vodu iz mora. Zid na ovom mestu uranja 23 metara u Bohajsko more, i moguće je hodati njime i preko ivice baciti pogled na more ispod vas. Stara zmajeva glava je izgrađena 1579 godine za vreme Ming dinastije.

Stara zmajeva glava

Jula 1904. godine japanske trupe se na ovom mestu iskrcavaju na putu ka Pekingu i u bombardovanju kao prethodnici uništavaju ovaj deo zida. Ovo što danas stoji predstavlja napor kineskih vlasti tokom osamdesetih da zameni uništeni original. Ono što je interesantno je da je originalni zid izgrađen od mešavine supe od pirinča pomešane sa peskom, zemljom i krečom.

Kineski zid

 

 

Izvor Wikipedia, Wanderlustandlipstick, Chinahighlights, Thegreatwall