Jedini plavokosi crnci na svetu: Melanežani sa Solomonovih ostrva

Melanežani sa Solomonovih ostrva postali su naročino zanimljivi naučnicima i genetičarima zbog njihovih neverovatnih fizičkih karakteristika - oni su jedini crnci sa prirodno plavom kosom na svetu.

Ova mala etnička grupacija ima najveći procenat plavokosih ljudi od svih ne-evropskih zemalja - čak 10% ostrvljana su plavi.
Melanežani žive u Melaneziji, oblasti Okeanije severno i severoistočno od Australije. Na melanezijska ostva su stigli pre oko 65.000 godina, i predstavljaju najveću grupu autohtonih crnaca izvan Afrike.

Moderna nauka se slaže da je prvi čovek (Homo Sapiens) došao iz Afrike, koju je napustio pre oko 200.000 godina. Ova tvrdnja zasnovana je kako na arheološkim dokazima, tako i na rezultatima temeljnih DNK analiza.


Drevni Afrikanci su migrirali ka istoku, zapadu i severu, formirajući tako grupe naroda koje poznajemo danas. Veći deo onih koji su napustili Afriku, vremenom je gubio originalne rasne karakteristike, odnosno crnu boju kože, međutim, Melanežanski narod ne samo da je zadržao boju kože, već i još jednu neobičnu karakteristiku: plavu kosu.

Postojanje ove populacije srušilo je pretpostavku da samo belci mogu da budu plavokosi, ojačavši pritom tvrdnju da je Afrika prapostojbina svih ljudi.

 

Izvor