Donina česma

Jedna od najpoznatijih česmi ove kotline. Generacije i generacije Nišlija i putnika namernika su gasile žeđ napijajući se vode sa nje. Generacije i generacije klinaca iz Tasine su dobijale temperaturu pijući je onako ladnu, oznojeni i vrući od pikanja lopte u školskom dvorištu.

Naša Niška, Palilulska Donina česma.

Nastala je šezdesetih godina 19. veka kada ju je u zid svoje kuće ugradio Hadži-Dona. Navodno je voda dovedena čak iz Kovanluka. Posle oslobodjenja od Turaka česma je obnovljena i dograđena. Imala je lulu, gvozdenu čašu na lancu i kameno korito iz kojeg je napajana stoka. Postoji i danas,priključena na gradski vodovod.

Okolina se menjala vremenom, prema crkvi Svetog Nikole postojala je "Sinišina kafana" pa kafana "Izvor pića kod Mate Filipovića".Preko rampe Kosara Ampina je držala bakalnicu i kafanu "Napoleon", oko "Žandarmerije" Mujo berberin, šnajder Grozdan, pa pekara Andre Vujića. Negde niz ulicu radnja za priizvodnju ratluka i bombona žene koju su komšije zvale "Drndarka", ko zna zašto.., pa poslastičar Canko sa slatkišima, bozom i na daleko čuvenim kiselim mlekom..

Palilula...

 

Izvor Niški Grafit