Istorijske Ličnosti

You are here

31 Oct

Sećanja: Ivo Andrić u Soko Banji i Nišu

Negde u ovo vreme, krajem meseca Oktobra daleke 1961. godine, Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Čuveni pisac umeo često da navrati u naše krajeve. Omiljeni Andrićev apartman u Soko Banji.

Pročitaj Više
26 Oct

Zašto je važno biti Nišlija?

Današnja doza uspomena
(zаnimljivosti iz stаre čаršije)

Pročitaj Više
30 Jul

Slika dana: Legendarna Koštana

Legendаrnа Koštаnа. Erotičnа cigаnskа pevаčicа, pretečа dаnаšnjih estrаdnih zvezdа. Imala je lepotu od čijeg su bleska oči slepele i koje su, kao bludeći oganj, terale ljude u propast.

Pročitaj Više
10 Jun

Slika dana: Sonja Savić u Nišu 1985. godine

Pokojna diva srpske glumačke scene uslikana u centru Niša sada već daleke 1985. godine.

Pročitaj Više
31 Mar

VIS Lenja Reka

VIS ,,Lenja reka” najotkačeniji je od svih koji su prangijali po podrumima i tavanima Grada, a bilo ih je (vidi ,,Rok enciklopediju Niša”, Vladana Stanojevića)!

Pročitaj Više
02 Mar

Nišlike vole oficire

 Koliko su Nišlike tada volele vojničku uniformu, vidi se iz toga što su se njih nekoliko, u prvo vreme, udale za naše žandarme.

Pročitaj Više
11 Feb

Serdar među Nišlijama

Otkrivamo vam razlog zašto se nekada deo Palilule zvao "Crnogorsko naselje" i donosimo novu priču o još jednom velikom srpskom junaku koji počiva na Starom groblju.

Pročitaj Više
26 Jan

Pukovnik Milovan i njegovi Moravci

Putem kroz Staro niško groblje, svakodnevno prolazi mnogo sveta. Tek poneko primeti jedan spomenik koji samo zahvaljujući svojim impresivnim dimenzijama, nadvisuje okolno rastinje.

Pročitaj Više
08 Jan

Boemski život niških intelektualaca

Sećanje na Niš iz vremena pedesetih godina kada je grad imao oko 40.000 stanovnika, i u kome su se skoro sve Nišlije međusobno znale. Sećanje na Niš u kome je uživao život i "boemski krug" niških intelektualaca.

 

 

Pročitaj Više
03 Jan

Niški šadrvan

Donosimo vam priču o prvom javnom spomeniku u našem gradu izloženom posle oslobođenja od Turaka koji, verovali ili ne, i dan danas postoji, a da vrlo mali broj Nišlija zna o njegovom postojanju.

Pročitaj Više

Partneri sajta